Ervaring Willem met betrekking tot water-water warmtepomp
• Wat heb ik gedaan ( dingen, firma )?
Voor de aanschaffing is een energieverbruik berekening gemaakt door de installateur op basis van de bouwtekeningen. Het berekend vermogen kwam uit op 11,4 kW.
In oktober 2023 is een water-water warmtepomp geplaatst door Vennegoor uit Weerselo. De installatie bestaat uit een water-water warmtepomp plus accessoires van NIBE: warmtepomp F1155 (12 kW, zonder boiler, inverter techniek), passieve koeling (8 kW), twee stooklijnen, buffervat van 100 l, boiler van 280 l, binnen thermostaat, buiten sensor, aansluiting op de zonnepanelen-omvormer van Solaredge, aansluiting op internet. De grondboring is uitgevoerd door Duratherm (in opdracht van Vennegoor) en bestaat uit twee boringen van 130 m diep. De bron kan 9 kW energie leveren/opnemen.
• Waarom heb ik het gedaan (welk probleem wilde je oplossen)?
Ik wil het huis duurzaam verwarmen, dus zonder gas.
• Hoe heb je het aangepakt ( procesbeschrijving)?
In de vorige winter heb ik de temperatuur van het CV water teruggebracht op 50 C, om te testen of ik het huis warm kan houden met een midden temperatuur warmtepomp. Het huis heeft label B (opgave 2013) en heeft beneden vloerverwarming en radiatoren, boven alleen radiatoren en er zijn geen extra isolatiemaatregelen genomen. Omdat het binnenklimaat aangenaam bleef, dus de volgende stap: Welke warmtepomp? Uit de vergelijking van diverse soorten warmtepompen bleek dat een water-water warmtepomp met grondbron de meest stille, stabiele en duurzame oplossing is, dus geconcentreerd op deze oplossing. Dan diverse merken opgezocht die dit kunnen leveren en besloten te concentreren op merken die meer dan 25 jaar warmtepompen maken(=slijtage en service ervaring).
Om te kijken of een merk de juiste modellen heeft, een berekening gemaakt op basis van het gasverbruik zodat ik een grove inschatting kon maken welk vermogen nodig was. Omdat het warmtapwater bij een warmtepomp geen 70 C is maar ca. 50 C, gekozen voor een aparte grotere boiler van 280 liter. Tevens lag er de wens in de zomer te kunnen koelen. Dit kan alleen met de vloerverwarming. Door een splitsing te maken tussen de radiatoren en de vloerverwarming was dit uitvoerbaar (twee stooklijnen). Omdat we een dynamisch elektriciteitscontract hebben, was het wenselijk dat de warmtepomp kan reageren op elektriciteitsprijs (smart price adaption). Omdat we zonnepanelen hebben, was het wenselijk dat de warmtepomp deze energie als eerste gebruikt voordat er energie uit het net gebruikt wordt (smart grid ready). Omdat de omvormer van de zonnepanelen een ander merk is, heb ik gecontroleerd of de omvormer kan communiceren met de warmtepomp (hierdoor vallen er merken af!).
NIBE voldeed aan de eisen en had genoeg accessoires voor de gehele installatie. Via de website van NIBE de dealers in de buurt op gezocht en deze benadert met de vraag hoelang zij reeds NIBE producten installeren. Vennegoor had meer dan 20 jaar ervaring met NIBE en grondbronnen, dus daar mee verder gegaan.
• Wat moet je niet/wel doen (advies).
Bij een bestaande woning en tuin moet je oppassen waar je de gaten laat boren. Er komt groot materieel in je tuin en de afstand tussen de boringen is meer dan 5 m. Door het groot materieel gedeeltelijk op de straat te laten staan had ik in de voortuin een vrije ruimte nodig van 2*15 m plus een gleuf naar het huis. Er ontstaat een berg boorafval (in mijn geval 12 m3) die ergens naar toe moet. Ik heb dit direct in een container laten afvoeren. Doe je dit niet dan heb je extra gaten in de tuin nodig van 3*3 m per boring. Garantie op de boring heb je als er een SIKB/BRL certificaat is afgegeven. Als je een warmtepomp merk neemt die verschillende onderdelen los kan leveren en/of onderdelen tijdelijk kan demonteren, kun je waarschijnlijk de CV ruimte op de bovenverdieping gebruiken. Een warmtepomp is beduidend zwaarder dan een gas-CV installatie dus wel even controleren of er een dragende muur onder de CV ruimte is. Dit is bij mij gelukt, wel moest ik de boiler in de inbouwkast van de slaapkamer plaatsen.
Door de radiatoren op een aparte stooklijn te zetten kun je die apart bedienen. Ik heb nu een vloerverwarming die op de buitensensor reageert en een radiator groep die op de binnenthermostaat reageert. Het is raadzaam de bronleiding in huis dampdicht te laten isoleren, anders heb je constant natte leidingen in huis (er wordt warmte ontrokken aan het bronwater en dit kan wel -5 C worden).
Als je een installatie hebt die moet communiceren met externe apparaten of verbindingen, dan moet je goed opletten of deze wel met elkaar kunnen communiceren. In mijn geval dus de smartprice adaption en de zonnepanelen omvormer. Bij de de smart price adaption moet het apparaat het Nederlandse EPEX signaal accepteren en je energieleverancier (of warmtepompmerk) moet dit EPEX signaal doorgeven. Bij de omvormers worden verschillende protocollen gebruikt om te communiceren met andere apparaten. In mijn situatie gebruikt de Solaredge omvormer het Modbus RTU-Sunspect protocol op de RS485 poort en NIBE heeft een extra accessoire die deze verbinding gebruikt en dat signaal kan lezen.
Hou er rekening mee dat je tijdens de installatie 5 dagen geen verwarming en warm tapwater hebt. Tijdsbestek: Het voorwerk (bronleiding in huis) is 1 dag, de grondboring duurt 2 of 3 dagen, het installatiewerk duurt 5 dagen plus een paar bezoeken voor het inregelen en ontluchten, dus reken maar op 2 weken bezoek.