Kunst in De Thij

Kunst in De Thij

De_Rits_9054

De Rits

In mei 2021 gaf de gemeente Oldenzaal op haar website aan dat het kenmerkende kunstwerk in de wijk De Thij ‘De Rits’ een tijdje verhuist was naar een werkatelier voor een opknapbeurt.

Eind juni kwam het weer terug om te schitteren op zijn plek aan de Vondellaan.

De Rits is een kleurrijk werk van kunstenaar Sjef Sales. Andere bekende werken van hem zijn de Zuil aan de Wilhelminastraat, de Theedoek (lag vroeger bij winkelcentrum De Thij, nu op de rotonde Ossenmaatstraat/Schipleidelaan) en de Steenpoort in de Steenstraat.

Bewoners gaven ons als redactie aan dat het kunstwerk inderdaad staat te schitteren, maar dat het vreemd is dat er geen infobordje is geplaatst over de naam en de kunstenaar.

Wij willen daarom deze info graag aandacht geven en hopen dat de gemeente alsnog zorgt voor een infopaneel.

De Rits van Kunstenaar Sjef Sales

De Rits

Mozaïeken Vrijeschool "De Zevenster"

Een bijzonder Kunst in de Thij is nu nog te bewonderen aan het gebouw van de voormailge Vrijeschool De Zevenster. Het kunstwerk bestaat uit 5 mozaïkpanelen die in 2007 zijn gemaakt door Jeanine Gerlofsma van De Mozaïkkamer in ’s Hertogenbosch.  www.mozaiekkamer.nl  Totaal 11 m2  

De panelen zijn  bevestigd op houten platen die door de timmerman van aannemer Gilbers op de gevels van het gebouw bevestigd. Bij de verhuizing van de school is een poging ondernomen de platen mee te nemen maar dat is toen niet gelukt. Bij de sloop zou met een metaaldetector de ijzeren bouten kunnen worden opgespoord.  

De afbeeldingen zijn gericht op de verhalen die kinderen op de vrijeschool beleven. Het zou mooi zijn als bij de sloop alsnog de panelen worden gespaard. We zijn benieuwd of dat lukt.

Het gebouw is nu eigendom van het grondbedrijf van de Gemeente Oldenzaal die het zal gaan slopen om de grond te gebruiken voor woningbouw.

Klik op de onderstaande mozaïken voor het totaal.

Mozaïeken "De Zevenster"

Sociaal muurschilderproject - Fietstunnel De Thij

Manfred Geisink schrijft hierover op zijn website
https://mansurbanexposure.nl/

De uitdaging

Het centrum van Oldenzaal en woonwijk De Thij worden verbonden middels een grote fietstunnel die dagelijks gepasseerd wordt door veel fietsers en wandelaars. Helaas werd deze tunnel vaak ondergespoten en voelde het, vooral ‘s nachts, onveilig. 
Woningbouwvereniging WBO uit Oldenzaal heeft het initiatief genomen om iets met deze tunnel te doen en daar jongeren uit de buurt bij te betrekken. 

Onze Aanpak

Wij hebben enkele buurtbewoners uit De Thij en de leerlingen van de nabijgelegen school Het Thijcollege (onderdeel van het Twents Carmel College) betrokken in dit plan. Samen is er besproken wat er allemaal speelt in de wijk. Die thema’s en onderwerpen komen terug in het uiteindelijke ontwerp. Om de leerlingen nog meer bij dit project te betrekken hebben we voor zo’n 200 leerlingen een graffiti workshop verzorgd.

Het Resultaat

Voor de uiteindelijke muurschildering hebben we samengewerkt met 10 verschillende kunstenaars die allen een eigen stijl hebben. Vooral de tekeningen van de leerlingen komen terug in de uiteindelijke muurschildering. Nadat de muur was voorzien van een anti graffiti coating werd de tunnel met alle betrokken partijen feestelijk geopend. 

Sociaal muurschilderproject – Fietstunnel De Thij​
Fietstunneltje_9371 Fietstunneltje_9389 Fietstunneltje_9379 Fietstunneltje_9416 Fietstunneltje_9363 Fietstunneltje_9360 Fietstunneltje_9355 Fietstunneltje_9398 Fietstunneltje_9406 Fietstunneltje_9393 Fietstunneltje_9408 Fietstunneltje_9427 Fietstunneltje_9425 Fietstunneltje_9447 Fietstunneltje_9419 Fietstunneltje_9459 Fietstunneltje_9437

Fotografie: MANS events

Fietstunneltje

SoSo Bankje

Waar nu een parkeerplaats is bij winkelcentrum De Thij stond tot 2019 de Emmauskerk. Destijds is er een centrale plek ingericht om voor de bewoners een centrale plaats voor vieringen en bijeenkomsten te behouden, het Emmaushuis.

Als herinnering aan de belangrijke functie van de Emmauskerk in de wijk De Thij, plaatste de geloofsgemeenschap Emmaus in samenwerking met de gemeente Oldenzaal een gedenkbank. Op de SoSo, de Social Sofa die in 2022 onthuld is, zijn veel afbeeldingen van het wandkleed dat in de Emmauskerk hing in mozaïek terug te vinden . Op de foto zie je de achterkant van de bank. Midden bovenaan is het Emmaushuis te vinden. Daartussen stond de Emmauskerk. Die plek werd een parkeerplaats voor onze auto’s…

Het wandkleed hangt nu in het Emmaushuis.

SoSo Sociale Sofa

Wandkleed Emmausgangers

Wandkleed Emmausgangers

De Theedoek

De Theedoek

Het Dekzeil

Het Dekzeil