Isolatie

Ervaringen Hunenveldlaan.

• Wat heb ik gedaan ( dingen, firma )?

2 jaar geleden heb ik mijn huis aangepakt. Ik heb het dak geïsoleerd, de vloer geïsoleerd en overal HR++ glas in laten zetten. In totaal waren de kosten € 30.000,- en heb ik € 2000,- terug ontvangen van de subsidie dus dat was beetje een tegenvaller. Met de subsidie van de gemeente heb ik mijn spouwmuren laten isoleren dus nu is mijn buitenste schil geheel geïsoleerd.

• Waarom heb ik het gedaan (welk probleem wilde je oplossen)?

Wat merk ik er in huis van: de zolder blijft in de winter een stuk warmer en in de zomer een stuk koeler. Verder is mijn energie verbuik gedaald maar ik kan niet zeggen of het hierdoor komt want intussen is de energiecrises en bespaart iedereen op zijn energiekosten. Ook is mijn dochter het huis uit gegaan dus dat scheelt in de kosten.

Ik weet niet of ik nog zo’n grote verbouwing zou doen of dat ik eerder voor compartiment isoleren zou kiezen. Ik heb een airconditioning in de woonkamer laten plaatsen om hiermee in de winter het huis te verwarmen maar vindt dat ik het hier niet echt warm mee krijg, het is ook een andere warmte. Door alle verbouwingen is natuurlijk wel de waarde van mijn huis gestegen en heb ik minder onderhoud.

• Wat moet je niet/wel doen (advies).

Op dit moment maak ik gebruik van een dynamisch energiecontract en zijn er zelfs momenten dat ik betaald krijg om energie te verbuiken. Je moet een beetje je leven anders inrichten zoals overdag je elektrische apparaten aanzetten. Hiermee hoop ik weer wat te besparen.

Mijn volgende stap zou zijn om een energiecoach te vragen wat ik nog anders zou kunnen doen. Het liefst wil ik mijn huis met PVT-panelen verwarmen. Ik weet niet of off-grid tot de mogelijkheden behoort maar het zou fijn zijn als je zo min mogelijk afhankelijk bent van de energieleveranciers.