Ervaring Willem met betrekking tot zonnepanelen
• Wat heb ik gedaan ( dingen, firma )?
In 2018 heb ik 15 zonnepanelen geplaatst ( LG neon 320 poly kristallijn ) met een omvormer van SolarEdge (SE 5000 HD wave), geplaatst door Energiewonen. In 2022 heb ik dit uitgebreid met 15 semi transparante zonnepanelen die als dak van de carport dienen ( Sonnenstromfabrik Excellent briljant frameless glass-glass M32), geplaatst door Zelziuz.
• Waarom heb ik het gedaan (welk probleem wilde je oplossen)?
Met de zonnepanelen in 2018 wilde ik graag energie neutraal het nieuwe zwembad verwarmen met een lucht-water warmtepomp. Omdat de huidige gas-CV installatie al meer dan 20 jaar oud is, wil ik in 2023 overstappen op all-electric en daarvoor heb ik meer elektriciteit nodig. Met de bouw van de carport in 2022 heb ik hier op geanticipeerd door het glazen dak van semi transparantie zonnepanelen te voorzien.
• Hoe heb je het aangepakt ( procesbeschrijving)?
In 2018 heb ik me geïnformeerd via internet waar ik op moet letten en welke keuzes ik kan maken. Bij de leveranciers gelet op het SGZE label ( Stichting Garantiefonds Zonne Energie) en inschrijving KvK ( kamer van koophandel). Tevens wikkelde Energie Wonen de BTW teruggave af. Bij de Zonnepanelen heb ik gekeken naar de techniek (mono of poly kristallijn), degradatie na 20-30 jaar (beter dan 90%), garantie(25 jaar), module efficiëntie (20%) en vermogen (320 pW). Tevens bij de merken gekeken hoelang zij dit product al maken en welke product ontwikkelen het bedrijf heeft gemaakt.
Voor de omvormer ben ik bij SolarEdge terechtgekomen omdat zij per paneel een optimizer gebruiken. Dit was nodig omdat in de loop van de dag de lichtinval per paneel veranderde door schaduwwerking van de omgeving. Door de optimizers kan bijvoorbeeld één paneel compleet uitgeschakeld zijn en de rest produceert gewoon verder. Zonder optimizers zou één paneel dan alles stil leggen want de panelen worden in serie geschakeld ( dus het zwakste paneel bepaald de opbrengst). Het aantal panelen heb ik afgestemd op de energievraag van 3-4kW in de zomer. De panelen leveren maximaal 4800W op een zonnige dag. Door de luchtwarmtepomp alleen te laten lopen als de zon op de panelen staat, kost me het verwarmen van het zwembad nu geen extra elektriciteit (en lever een beetje terug aan het net).
We wilden een carport met glas zodat het niet te donker onder de carport zou worden omdat we daar ook nog ramen hebben. Helaas zijn er maar weinig firma’s die semi transparante panelen leveren in Nederland. Er bestaan folie panelen maar die leveren niet meer dan 60 pW per m2. De Duitse Sonnenstromfabrik heeft glas-glas panelen ontwikkeld met minder zonnecellen. De keuze is dan tussen 32, 48, 54 cellen. Ik heb gekozen voor 32 en heb nu mooi, iets gedempt licht onder de carport. De zonnepanelen gaan langer mee ( meer dan 30 jaar, minder degradatie) en hebben een hoge opbrengst. Ook deze panelen zijn voorzien van optimizers.
• Wat moet je niet/wel doen (advies).
Probeer in te schatten hoeveel elektriciteit je nodig hebt en bepaal zo het gewenste vermogen. Er is eigenlijk geen verdienmodel voor meer produceren want je krijgt slechts 8-12 cent per kWh terug van je elektriciteitsleverancier, terwijl je voor de inkoop nu (voorjaar 2023) 40 tot 90 cent/kWh moet betalen.
In 2018 is er een omvormer van 5000 pW op 1 fase geïnstalleerd. Dat moest afgezekerd worden in de meterkast op 25 A en dat betekent dat je hoofdzekering minimaal 35 A moet zijn. Dus Coteq heeft de hoofdzekering moeten verzwaren
( netbeheer kosten gaan dan iets omhoog). Achteraf gezien had ik beter een 3 fasen omvormer kunnen nemen. Mijn advies is dat als je minder dan 3600 pW aan panelen hebt dan kun je een omvormer op 1 fase nemen ( afgezekerd op 16A). Bij meer vermogen altijd een 3 fasen omvormer nemen. Tegenwoordig heb je ook een omvormer naar 230V per paneel. Dit is financieel interessant als je maar een paar panelen kunt/wilt plaatsen.