Ervaring met Zonnepanelen Diek

Ervaring met zonnepanelen van Diek

Wat heb ik gedaan ( dingen, firma ).

Gekocht 10 panelen van 410 Wp van het merk DENIM. In oktober 2022 besteld en deze werden geleverd in april 2023.  Tevens Optimisers erbij genomen i.v.m. schaduwwerking uit de omgeving (met optimisers is de productie onafhankelijk van de andere panelen) De panelen hebben Brandklasse A.  
Gekozen voor de omvormer SolarEdge SE 3500H (deze mag 4100 Wp hebben)
Barts installatietechniek uit Rekken heeft dit geleverd en geïnstalleerd.

Waarom heb ik het gedaan (welk probleem wilde je oplossen)?

Mijn doel was energie te besparen en minder afhankelijk te zijn van de grote energieleveranciers.

Hoe heb je het aangepakt ( procesbeschrijving)

In de zomer van 2022 begonnen met oriënteren. Uitgezocht welke soorten zonnepanelen er zijn en waar je op kunt letten. Conclusie: heel veel soorten en maten. Omdat ik op zeker wilde gaan, de zonnepanelen  producenten gefilterd op de criteria vanTIER-1 (Verticale integratie, Volledig geautomatiseerd, Nadruk op onderzoek en ontwikkeling, 5 jaar actief). Daarna heb ik online diverse offertes aangevraagd. De meeste bedrijven hebben een dakscan gemaakt en gekeken wat er mogelijk was. Daarna ontdekte ik dat er naast de glas-folie zonnepanelen er ook glas-glas zonnepanelen waren. Deze laatst gaan langer mee (beter beschermt tegen vocht, wind, sneeuw en hagel) en hebben meestal betere prestaties (minder verval in de tijd en langere garantie). Nadelen: iets zwaarder en duurder. Gekozen voor kwaliteit en besloten voor glas-glas te gaan. Zo vallen wel een paar bedrijven af!

Wat moet je niet/wel doen (advies)

Neem een SGZE gecertificeerd bedrijf, dan weet je zeker dat je alles krijgt en dat het correct geïnstalleerd wordt. Neem een wat dikkeren kabel van de meterkast naar de omvormer (dus geen 2,5 maar 4 mm2) want dan kan de omvormer makkelijker zijn stroom kwijt.

Als je groepenkast vol zit en er weinig ruimte voor uitbreiding is, kun je overwegen panelen met micro omvormers met stekker te nemen. Deze kun je overal plaatsen en eventueel weer meenemen.

Wil je geen optimisers gebruiken dan kun je overwegen micro omvormers te gebruiken met 230 V kabel, maar dan heb je extra ruimte nodig in je meterkast omdat iedere omvormer dan een eigen zekering krijgt.

Als je zonnepanelen op je dak gaat leggen dan moet je goed opletten onder welke  hoek dat je ze legt en in welke richting . De meest ideale hoek is een helling van 32 graad en gericht op (ongeveer) het zuiden. Zie afbeelding en zoek het meest gele gebied!

Wil je je inlezen in de materie kijk dan eens op www.zonnepanelen.net