Verslag van de Duurzaamheid bijeenkomst donderdag 29 februari 2024

Verslag van de Duurzaamheid bijeenkomst donderdag 29 februari 2024

Er was een matige opkomst. Nathalie gaf in de inleiding aan waarom vrijwilligers van de Stichting in de Thij zich inzetten om van de energiebesparing een succes te maken. Vooral ter ondersteuning van bewoners die het lastig vinden dit zelf uit te zoeken. Er werd een aantal thema’s besproken.

Zonnepanelen.
Rogier gaf als ambtenaar van de Gemeente Oldenzaal aan dat via de Zonnekaart goed te zien is of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Aansluitingen daarvan als “kleinverbruiker” op het stroomnet is gegarandeerd. Hoogstens een kleine afschakeling bijv. bij een kleine piek bij heel veel zon. Financiering van duurzaamheidsmaatregelen via warmtefonds.nl is voor inkomen tot 60.000 per jaar zelf mogelijk met 0 % rente. De salderingsregeling is momenteel ook nog beschikbaar. Ga naar oldenzaal.nl/energieloket voor informatie.

Dynamisch energiecontract.
Willem maakt daar als bewoner gebruik van. Je kunt energie gaan afnemen op momenten dat deze goedkoop wordt aangeboden bijvoorbeeld voor de vaatwasser, wasmachine of het laden van de elektrische auto. Het is mogelijk de aansturing daarvan te automatiseren.

Infrarood camera.
Tacjana demonstreerde met foto’s van woningen hoe warmteverlies kan worden opgespoord om de isolatie te verbeteren. De stichting heeft deze camera en kan worden aangevraagd. De camera kan worden ingezet van oktober tot en met maart dit omdat er voor een goed beeld zo’n 20 °C verschil tussen binnen en buiten moet zijn.

Boeskoolstroom.nl  
Boeskoolstroom.nl is de lokale coöperatie voor collectieve energieopwekking. Johan van Hererde en Ben Olde Boerrichter gaven een overzicht van een goed resultaat van de zonnepanelen op het dak van  Shelter Storage. Ze zoeken in Oldenzaal nog plekken met minstens 500 m2. Waar ze over een paar jaar kunnen aansluiten.

Nathalie wees nog even naar de website wijkdethij.nl waarvoor de bewoners steeds meer informatie wordt gedeeld en activiteiten worden ondersteund. Wil je meedenken en doen met de Stichting Energie in de Thij stuur dan even een mail naar energieindethij@gmail.com

Verslag HK