Over het nut en de noodzaak van waterzijdig inregelen

Over het nut en de noodzaak van waterzijdig inregelen

Maar wat is waterzijdig inregelen nu eigenlijk? Om dat uit te leggen gaan we terug naar het jaar 1981. In dat jaar kwam de fabrikant Nefit in Nederland met de eerste hoogrendementsketel, kortweg de HR CV-ketel op de markt. Hoog rendement in tegenstelling tot een conventionele CV-ketel, waarbij vaak 35% of meer aan energie in de vorm van warmte door het rookgaskanaal naar buiten verdwijnt. Het idee voor de HR ketel was om die energie niet naar buiten te laten verdwijnen, maar opnieuw te gebruiken voor het verwarmen van de woning. Maar dit hoogrendement voor de hele cv-installatie kan worden gehaald als deze waterzijdig is ingeregeld.

Het waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat de retourwarmte weer hergebruikt kan worden. Wanneer de retourwarmte te hoog is, verdwijnt de retourwarmte met de rookgassen naar buiten.

Als het inregelen van de radiatoren en/of vloerverwarming goed is uitgevoerd dan kan de aanvoertemperatuur van de CV-ketel nog lager worden gezet dan voorheen het geval was.
Dat betekent dus nog minder energieverlies.
Met deze maatregelen kan 10 tot 20% en soms nog meer op uw energieverbruik worden bespaard.

Helaas zijn sinds de komst van de HR CV-ketel de installaties maar zelden waterzijdig ingeregeld. Het goede nieuws is dat u het zelf kunt uitvoeren met wat hulp.

Zelf doen

Gasterug is als buurtinitiatief in 2019 gestart in de wijk Voswinkel in Losser. In 2022 is het buurtinitiatief geadopteerd door de Noordoost Twentse gemeenten Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland en Losser. Samen worden nu trainingen georganiseerd voor inwoners.

Training

Tijdens zo’n training leert u hoe u zelf uw cv-installatie kunt inregelen. Daarvoor hebben de gemeenten en Gasterug een instructievideo laten ontwikkelen. Tevens kunt u een CV inregelkit met handige hulpmiddelen en een handboek van uw gemeente lenen.
Het inregelen kost u slechts 3 tot 4 uur tijd.

Aanmelden

Op donderdag avond 22 februari 2024 is deze training geweest en zal in het volgende seizoen weer worden aangeboden. U kunt zich aanmelden als u daar interesse voor hebt en krijgt dan bericht.

Stuur een mail naar: Aanmelden@oldenzaal.nl

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.oldenzaal.nl/gas-terug-verwarming-slim-inregelen-en-gas-besparen

Marinus Doosje
Buurtinitiatief Gasterug